Dreigingsniveau blijft op 3

Ook na de arrestatie van Salah Abdeslam blijft het dreigingsniveau op 3. Dat kondigde eerste minister Charles Michel aan na een samenkomst van de veiligheidsraad.

"Niveau 3 betekent dat er een dreiging mogelijk en waarschijnlijk is", zei premier Michel. Hij feliciteerde ook de veiligheidsdiensten voor hun werk bij de operatie van gisteren. De premier benadrukte het belang dat Abdeslam levend is gearresteerd. "Het is belangrijk om de waarheid te kennen over wat gebeurd is voor Parijs en na Parijs", zei hij. De strijd tegen het terrorisme is nog niet voorbij, volgens Michel. "Ik denk dat het nodig is om ook bijkomende maatregelen te nemen", aldus de premier.

Premier blij en opgelucht
“De eerste minister was een blij en opgelucht man,” zegt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert. “Hij vond het vooral belangrijk dat die man levend in handen geraakt is van de politie. Nu kan er een onderzoek gebeuren en kan men andere mensen zoeken. En het is ook een groot voordeel voor de familie van de slachtoffers.”

Frankrijk zal nu snel de uitlevering van Abdeslam vragen. “Abdeslam kan zich daartegen natuurlijk proberen te verzetten, maar België heeft in ieder geval geen enkel politiek bezwaar tegen zo’n uitlevering. Maar men moet natuurlijk de juridische procedures respecteren, en dat kan wel enkele weken duren. Frankrijk zit ondertussen op hete kolen.