Dossier Terreurdreiging

Arrestatie Abdeslam: dit weten we nu

Salah Abdeslam, de meest gezochte terrorist van Europa, is na 126 dagen levend ingerekend. Vanmiddag raakt bekend dat de politie zijn vingerafdrukken had gevonden tijdens de huiszoeking in de Driesstraat in Vorst. Sindsdien zit het onderzoek in een stroomversnelling: Abdeslam kan worden ingerekend in een woning in Molenbeek. Een overzicht. 

Op dinsdag 15 maart valt de politie binnen in een appartement in de Driesstraat in Vorst. Daarbij worden vier agenten beschoten, terreurverdachte Mohammed Belkaid komt bij de actie om het leven. Aanvankelijk ging het om een routinehuiszoeking, maar wanneer de politie een IS-vlag en salafistische lectuur aantreft, gaat de bal aan het rollen. Bij de actie in Vorst zijn nog twee andere daders betrokken, maar zij kunnen ontkomen.

Handlanger gedood
Vanmiddag komt aan het licht dat de gedode Belkaid een handlanger was van de voortvluchtige Abdeslam. Hij staat sinds november geseind onder zijn valse naam, Samir Bouzid. Die wordt door Abdeslam in september vanuit de Hongaarse hoofdstad Boedapest naar België gebracht. De valse identiteit van Bouzid wordt vier dagen na de aanslagen in Parijs gebruikt in een filiaal van Western Union in de Brusselse regio. Daarbij wordt een bedrag van 750 euro getransfereerd naar de nicht van Abdelhamid Abaaoud, een van de coördinatoren van de aanslagen in Parijs. 

Geen woord over Abdeslam
Kort na de politieactie in Vorst verspreidt de politie een communiqué met informatie over de twee voortvluchtigen. Opvallend is dat er daarbij maar concrete informatie is over één persoon, over de andere wordt gezwegen. Vanmiddag wordt duidelijk dat Salah Abdeslam mogelijk één van de twee voortvluchtigen was en dat de politie bewust niet communiceerde daarover. Er wordt in stilte een grootschalige operatie voorbereid in Molenbeek, omdat er concrete informatie is dat de terrorist zich daar schuilhoudt sinds de raid in Vorst. 

Raid in Molenbeek
Vanmiddag om 16.40 uur valt de politie binnen in een huis in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Volgens VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck zijn er zeker vijftig politieagenten betrokken bij de operatie. De actie duurt zo'n anderhalf uur en er worden verschillende schoten afgevuurd. Intussen wordt het duidelijk dat er concreet gezocht wordt naar de voortvluchtige Salah Abdeslam. Premier Michel verlaat de EU-top over Turkije omwille van de actie. De pers mag aanvankelijk dichtbij, maar de perimeter wordt steeds verder uitgebreid.

Einde na 126 dagen 
Na anderhalf uur bevestigt de politie dat er bij de actie twee personen neergeschoten worden en gewond raken. Uiteindelijk blijkt dat het om de voortvluchtige Salah Abdeslam gaat. Hij is gewond aan zijn been, maar wordt levend ingerekend door de politie. Abdeslam hield zich na de aanslagen in Parijs maar liefst 12 dagen schuil.. 

Actie nog niet voorbij
Ondanks het feit dat hoofdvogel Salah Abdeslam is opgepakt, is de actie in Molenbeek nog niet ten einde. Op dit moment houden zich mogelijk nog twee personen verscholen in het huis in de Vierwindenstraat. Naar wie de politie op zoek is, is op dit moment nog niet bekend. De speciale eenheden gebruiken rond 18.30 uur opnieuw granaten in de woning.