Abdeslams vluchtroute van 126 dagen

Salah Abdeslam, dé terrorist van de aanslagen in Parijs, speelde het klaar om sinds 13 november 2015 uit de handen te blijven van de politie. Maar liefst 126 dagen lang. Waar heeft hij al die tijd gezeten?

Op 13 november 2015 slaan terroristen zwaar toe in Parijs. Ze laten bommen ontploffen aan het Stade de France, openen het vuur op mensen die op terrasjes en in restaurants zitten en dringen binnen in de concertzaal Bataclan, waar ze een waar bloedbad aanrichten. In totaal vallen er 129 doden. Eén van de daders is Salah Abdeslam. Hij wordt gezien als de achtste terrorist, die kon ontkomen.

Van Parijs naar Laken
Meteen na de aanslagen in Parijs belt Salah Abdeslam een vriend in België op, met de vraag of die hem kan komen halen in Parijs. Abdeslam vertelt hem dat hij autopech heeft. Twee mannen, Hamza Attou en Mohammed Amri, gaan hem 's nachts oppikken. Onderweg worden ze maar liefst 3 keer gecontroleerd. Maar de politie wist toen nog niet dat Abdeslam betrokken was bij de aanslagen.

Rond 9u45 uur op 14 november stoppen ze aan een tankstation vlakbij de Belgische grens, en worden ze gefilmd door een bewakingscamera. Ze blijven 12 minuten ter plaatse, om iets voor 10u zet het drietal hun weg voort naar Brussel, waar Amri en Attou hun kompaan afzetten in Laken.

De dag nadien, op 15 november, worden de 2 kompanen opgepakt. 's Avonds verspreidt de Franse politie een opsporingsbericht van Salah Abdeslam. Op dat moment begint de grootschalige klopjacht naar de gevaarlijkste en meest gezochte man in Europa.

Salah zit in Molenbeek en ontsnapt
Op maandag 16 november 2015 vindt een indrukwekkende anti-terreuractie plaats in Molenbeek. Meer dan vier uur lang belegeren gemaskerde en zwaarbewapende agenten van de speciale eenheden een huis in de Delaunoystraat in Molenbeek, op zoek naar Salah Abdeslam. Maar hij is er niet. Wellicht is Abdeslam net voor de grote politie-actie ontsnapt. Want het gerecht is er zeker van dat hij hier in Molenbeek ondergedoken zat.

Diezelfde dag nog spreekt zijn broer Mohamed Abdeslam met de pers. Hijzelf heeft een sluitend alibi en heeft dus niks met de aanslagen te maken. "Wat mijn broer betreft. We weten niet waar hij nu is. Met de spanningen die er zijn, weten we niet of hij bang is om zich aan te bieden bij het gerecht", zegt hij.

Nog steeds in Brussel?
Op 17 november 2015 wordt de wedstrijd België-Spanje afgelast. Die beslissing heeft alles te maken met het feit dat Salah Abdeslam gezien zou zijn aan het Koning Boudewijnstadion, na de aanslagen in Parijs. Hij werd door twee vrienden naar Brussel gebracht en één van hen heeft aan de politie gezegd dat ze hem daar in de buurt hebben afgezet. Zit Abdeslam daar nog steeds? De veiligheidsdiensten willen geen risico's nemen.

Sporen van Salah in Brussel en Charleroi
Tijdens het weekend, meer bepaald op zondagavond 22 november, houdt de politie een reeks huiszoekingen in Brussel en in Charleroi, onder meer in het appartement van de oom van Salah Abdeslam. Maar opnieuw zonder resultaat. De weken nadien worden nog verschillende verdachten opgepakt in ons land, omtrent de terreuraanslagen in Parijs. Er zitten er nu 8 in de cel. Maar de meest gezochte terrorist van allemaal, Salah Abdeslam, blijft onvindbaar.

Salah wil voorgoed verdwijnen
Op 4 december 2015 komt een getuigenis naar buiten van Ali O., de man die Salah na de aanslagen in Parijs vervoerde in Brussel. Uit zijn getuigenis blijkt dat Salah Abdeslam gezegd zou hebben dat hij van plan was zijn uiterlijk te veranderen en voorgoed te verdwijnen.

Salah contacteert advocaat
Op 14 januari 2016 zijn er geruchten dat Abdeslam contact zocht met zijn advocaat Sven Mary. Er was sprake van twee contacten, die weliswaar al enkele weken geleden plaatsvonden en zich sindsdien niet meer herhaalden. De contacten werden gelegd door mensen die zich voorstelden als kennissen van Salah Abdeslam. Ze zouden Mary gevraagd hebben of de advocaat bereid zou zijn Salah Abdeslam te verdedigen, waarop die zich bereid zou verklaard hebben minstens te luisteren.

Eindelijk een spoor...in Vorst
Lange tijd werd er niets meer vernomen rond Salah Abdeslam. Hij lijkt wel van de aardbol verdwenen. Tot 15 maart 2016. Belgische en Franse politie vallen binnen in een huis in Vorst. Tijdens een schietpartij werd één verdachte gedood. Maar één kon vluchten.

Gevat in ... Molenbeek
Vandaag was er eerst het vermoeden dat de gevluchte verdachte in Vorst Salah Abdeslam zou zijn, maar het parket wilde dat niet bevestigen. Het parket bevestigde vandaag wél dat de politie vingerafdrukken vond in het 'terreurhuis' in Vorst, die van Salah Abdeslam zijn. Sindsdien is alles in een stroomversnelling gekomen. Na de middag werden 2 politie-acties opgestart in Molenbeek en Jette. Daarbij werd Salah Abdeslam levend opgepakt. Een tweede persoon werd neergeschoten en is gewond.