Dossier Terreurdreiging

Vingerafdruk Salah Abdeslam gevonden in Vorst

Er zijn vingerafdrukken van Salah Abdeslam gevonden in het huis in Vorst waar de politie dinsdag een verdachte doodschoot bij een huiszoeking. Dat meldt het federaal parket. Er gaan geruchten de ronde dat Abdeslam een van de twee personen was die dinsdag kon ontkomen, maar dat wil het parket niet bevestigen. Intussen is duidelijk dat de terrorist die dinsdag gedood werd een handlanger was van Abdeslam.

Salah Abdeslam is voortvluchtig sinds de aanslagen in Parijs, in totaal al 126 dagen. Hij wordt ervan verdacht drie terroristen te hebben afgezet aan het Stade de France en zou zichzelf er ook hebben willen opblazen. Hij was ook betrokken bij het regelen van auto's en huizen voor de terroristen. Kort na de aanslagen keerde hij terug naar België. Hij passeerde zelfs drie politiecontroles. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de man.

Dinsdag was er een huiszoeking in Vorst, in het kader van het terreuronderzoek. De politie had vermoedens dat het huis mogelijk gelinkt kon worden aan de aanslagen in Parijs. Toen ze binnenvielen werden ze meteen beschoten. In het vuurgevecht dat volgde, werd één man doodgeschoten, Mohamed Belkaïd. Hij wordt gelinkt aan IS. Twee andere verdachten konden ontsnappen. Er gaan geruchten de ronde dat Abdeslam één van die twee ontsnapten was, maar het federaal parket wil dat niet bevestigen.

Gedode terrorist was handlanger Abdeslam
Intussen is duidelijk dat Mohammed Belkaid, de terrorist die dinsdag gedood werd, een handlanger was van de voortvluchtige Abdeslam. Hij opereerde onder de valse naam Samir Bouzid en wordt al sinds november gezocht. Uit het onderzoek blijkt dat Abdeslam in de loop van september twee keer met een huurwagen naar Boedapest is gereisd. Op 9 september werd Abdeslam aan de grens gecontroleerd, in het gezelschap van Belkaid (onder schuilnaam Bouzid) en Soufiane Kayal.

Bekijk ook: