Nog meer klachten over agenten A'pen

In Antwerpen-Noord komen nog meer klachten binnen over machtsmisbruik binnen de politie. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Gisteren werden vier inspecteurs van de politie geschorst, nadat ze verschillende kwetsbare personen hebben afgeperst. "De slachtoffers durven nu pas getuigen", klinkt het in de buurt.

De eigenaar van café Tanger in Antwerpen-Noord vertelt in de krant: "Sinds twee zomers al is er elke dag wel iemand zijn gsm of een paar honderd euro kwijt." De slachtoffers, vaak zwakkeren of mensen zonder papieren, durfden niet naar de politie te stappen, uit schrik om het land uitgezet te worden. De zaak is uiteraard slecht voor de reputatie van het Antwerpse politiekorps.

Groepsdruk en racisme
Volgens specialisten kan groepsdruk aan de basis liggen: agenten die elkaar opjutten tot iemand over de schreef gaat. Wouter van Besien, fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad, zei gisteren al in VTM NIEUWS dat er te veel racisme is in het Antwerpse politiekorps. 

Roversbende Mega Toby
Ook het parket bevestigde inmiddels dat de agenten zich schuldig maakten aan afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen met werkonbekwaamheid. De vier interventie-inspecteurs, tussen de 24 en 34 jaar oud, worden ervan verdacht burgers in kwetsbare situaties, onder wie enkele mensen met een precaire verblijfssituatie, te hebben onderworpen aan willekeurige controles en vervolgens te hebben geslagen en hen van hun bezittingen te hebben beroofd.

Uit het onderzoek, dat al enkele maanden aan de gang is, is intussen volgens het parket gebleken dat er 'zeer ernstige aanwijzingen van schuld' zijn ten aanzien van de vier verdachten. De betrokken agenten zouden intern bekend staan als 'de roversbende van Mega Toby en Sproetje'. Ze zouden illegale vreemdelingen meegenomen hebben naar het verlaten Sinksensfoorterrein aan Spoor Oost. Daar moesten ze hun geld en drugs afgeven. Wie dat niet deed, kreeg een pak rammel.