NSV op straat: "EU en Schengen, weg ermee"

In Leuven werd gistervanavond flink betoogd door voor- en tegenstanders van het Europese vluchtelingenbeleid. In totaal 350 betogers schreeuwden hun mening door het stadscentrum. De Leuvense politie zette daarvoor grote middelen in. Grote incidenten zijn er niet geweest.

De betoging van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) startte om 20u op het Herbert Hooverplein, met als centrale eis dat er paal en perk wordt gesteld aan de vluchtelingenstroom naar Europa. Op hetzelfde uur ging vanop het Martelarenplein een solidariteitsmars van start waarvoor organisaties als COMAC, Blokbuster en Actief Linkse Studenten (ALS) mobiliseerden.

NSV organiseert in Leuven om de drie jaar een betoging. In het verleden ging dit enkele keren gepaard met zware rellen tussen betogers en tegenbetogers, maar de laatste manifestatie drie jaar geleden verliep zonder incidenten. De politie van Leuven wilde het zekere voor het onzekere nemen, en zette 200 agenten in om de betoging in goede banen te leiden. Ook een politiehelikopter zal worden ingezet, net als agenten in burger. Bovendien werden vanaf 's middags al enkele straten en pleinen in de binnenstad afgezet, en was alle verkeer verboden vanaf 18u30. 

Inmiddels zijn alle straten, uitgezonderd het Herbert Hooverplein, weer normaal bereikbaar. Grote incidenten zijn er niet geweest.

 

De helikopter van de federale politie voorziet ons vanavond van beelden van bovenaf http://www.lokalepolitie.be/5388/vragen/170316nsv-betoging-en-solidariteitsmars/situatierapport

Geplaatst door Politie Leuven op donderdag 17 maart 2016