Rode Kruis niet enkel op zoek naar bloed

Het Rode Kruis start een grootschalige campagne om vrijwilligers aan te trekken. De organisatie heeft niet alleen tienduizenden bloeddonoren nodig, maar ook meer dan 4.000 vrijwilligers. Elk jaar hebben ze namelijk minder mensen om beroep op te doen. Ook actrice Francesca Vanthielen draagt haar steentje bij.

Vanthielen helpt asielzoekers met een goedgekeurde verblijfsvergunning om een woning te vinden. “Er zijn heel veel twijfels bij verhuurders, wat ik ook wel begrijp, dat ze wat informatie willen hebben over wie er dan komt kijken. Soms zijn mensen ook wel wat kordater in hun "Neen", maar soms lukt het wel. Als ik het uitleg, over wie het gaat, en dat ze nog altijd de kans krijgen om dan later beslissingen te nemen. Maar dat er “toch een eerste kennismaking is.”

Het Rode Kruis zoekt nu meer vrijwilligers, niet enkel om bloed of plasma te geven, maar ook vrijwilligers zoals kappers en allerlei andere functies. “Evengoed mensen die zeggen: ik ben kapper. Ik wil mij tijdens een aangepaste vakantie wel eens aanbieden om mensen met een beperking eens te verwennen en een kappersbeurt geven,” aldus An Luyten van het Rode Kruis.

Concreet kunnen mensen zich vanaf vandaag registeren op wordeenjijplus.be om te ontdekken hoe zij kunnen helpen op een manier die hun past. Wie weinig tijd heeft, kan ook financieel steunen. Voor 6 euro doneer je al een warm deken bijvoorbeeld.