Politieschandaal: 4 inspecteurs geschorst

De vier inspecteurs van de Antwerpse lokale politie die verschillende kwetsbare personen hebben afgeperst, geslaan en beroofd, zijn geschorst. Dat meldt het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Eén van de vier opgepakte politiemensen in Antwerpen is vrijgelaten onder voorwaarden. Het Gelijkekansencentrum onderzoekt of er sprake is van racisme.

Speurders van de Antwerpse politie pakten gisteren vier inspecteurs op. Twee van hen werden opgepakt op de politieschool in Emblem, de twee anderen thuis. Vandaag moest het viertal voor de onderzoeksrechter verschijnen. Eén agent werd vrijgelaten onder strikte voorwaarden, hij mag wel geen politieactiviteiten uitvoeren zolang het onderzoek loopt. Alle 4 agenten werden geschorst.

Roversbende Mega Toby
Het parket bevestigde inmiddels dat de agenten zich schuldig maakten aan afpersing in bende, diefstallen met geweld en slagen met werkonbekwaamheid. De vier interventie-inspecteurs, tussen de 24 en 34 jaar oud, worden ervan verdacht burgers in kwetsbare situaties, onder wie enkele mensen met een precaire verblijfssituatie, te hebben onderworpen aan willekeurige controles en vervolgens te hebben geslagen en hen van hun bezittingen te hebben beroofd. Uit het onderzoek, dat al enkele maanden aan de gang is, is intussen volgens het parket gebleken dat er 'zeer ernstige aanwijzingen van schuld' zijn ten aanzien van de vier verdachten.

De betrokken agenten zouden intern bekend staan als 'de roversbende van Mega Toby en Sproetje'. Ze zouden illegale vreemdelingen meegenomen hebben naar het verlaten Sinksensfoorterrein aan Spoor Oost. Daar moesten ze hun geld en drugs afgeven. Wie dat niet deed, kreeg een pak rammel. 

"Racistisch gedrag"
Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia opent een eigen dossier naar aanleiding van het gerechtelijk onderzoek naar inspecteurs van de Antwerpse lokale politie die verdacht worden van diefstal en afpersing bij onder meer vluchtelingen en mensen zonder papieren. De organisatie doet dat naar eigen zeggen omdat - gezien de 'doelgroep' van de agenten - "er een sterk vermoeden is dat hun gedrag racistisch geïnspireerd was".

"De slachtoffers zouden allemaal mensen met een migratieachtergrond zijn, vermoedelijk in een kwetsbare positie", zegt Unia-directeur Els Keytsman. "Afhankelijk van de informatie die we zullen krijgen, besluiten we of we ons burgerlijke partij stellen in deze zaak." Keytsman roept slachtoffers alvast op om met Unia contact op te nemen.

"Slecht voor reputatie korps"
“Het staat vast: dit is gewoon heel slecht voor de reputatie van het korps.” Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens vanuit Antwerpen. “Minstens 1 inspecteur beroept zich op zijn zwijgrecht. Hij heeft dus bij de onderzoeksrechter vanmorgen helemaal niks gezegd. De inspecteur die onder voorwaarden is vrijgelaten, zegt dat zijn aandeel in de feiten heel miniem is en dat hij zelf nooit heeft deelgenomen aan die razzia’s en invallen.”

Hoe kan dit gebeuren binnen politie?
Deze zaak is uiteraard slecht voor de reputatie van het Antwerpse politiekorps. Maar hoe kan dit zomaar gebeuren? Volgens specialisten kan groepsdruk aan de basis liggen: agenten die elkaar opjutten tot iemand over de schreef gaat. En Wouter Van Besien, fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad, vindt dat er te veel racisme is in het Antwerpse politiekorps.

Bekijk ook: