Nog geen spoor van ontsnapte terroristen

Er is nog steeds geen spoor van de twee terroristen die een mogelijke aanslag beraamden in Vorst. Het duo kon dinsdag ontsnappen terwijl de politie binnenviel in een appartement in de Driesstraat. Het is voorlopig nog niet duidelijk wie de twee voortvluchtigen zijn. Ministers Geens en Jambon benadrukken wel dat de huiszoeking zelf zo goed mogelijk was voorbereid.

Bij de huiszoeking van dinsdag werd de Algerijn Mohamed Belkaid doodgeschoten. In het pand werden IS-vlaggen en salafistische lectuur aangetroffen. Er hielden zich nog twee andere terroristen schuil, maar zij konden ontkomen. De jacht op hen gaat nog steeds door. De politie weet niet om wie het gaat, maar heeft wel een beschrijving en een robotfoto van een van de verdachten. Het zou gaan om een man van Noord-Afrikaanse origine tussen 25 en 28 jaar oud. Hij is mager gebouwd en gewapend. 

Ministers Geens en Jambon kregen vandaag in het parlement heel veel vragen over de inval. “We hadden het niet anders kunnen aanpakken”, zeggen ze. “ De huiszoeking was zo goed mogelijk voorbereid.”

De huiszoekingen van dinsdag kaderen in het dossier rond de aanslagen in Parijs van 13 november 2015. Er werd een ploeg van zes politiemensen naar de woning in de Driesstraat in Vorst gestuurd, bestaande uit vier Belgische en twee Franse onderzoekers. Vanaf het moment dat de deur van het appartement werd geopend, werden zij onder vuur genomen door minstens twee personen met een kalasjnikov. Er ontstond een kort maar hevig vuurgevecht. Daarbij raakten drie van de zes politiemensen lichtgewond, waaronder een Franse politieagente.

Bekijk ook: