Mysterie 'spooktrein' ontrafeld

Het mysterieuze incident rond de spooktrein van een maand geleden is eindelijk opgeklaard. De trein is door een menselijke fout uit zichzelf verder gereden. Dat meldt de NMBS. De machinist had de vereiste procedure niet gevolgd, waardoor de trein elf kilometer zonder bestuurder verder reed. Wat hem nu boven het hoofd hangt is nog niet zeker. 

De trein was op 16 februari onderweg van Luik naar Leuven, tot de machinist onderweg een vreemd geluid opmerkte. Vlak voor het station van Landen bracht hij de trein tot stilstand en stapte uit om het probleem te inspecteren. De procedure vraagt dan dat hij de trein vastzet, immobiliseert, maar dat deed hij dus niet. Toen hij uitstapte ontdekte hij het probleem aan de remmen.

Een combinatie van lucht in de remleiding en de zwaartekracht, zorgde er echter voor dat de trein uit zichzelf begon te rijden, zonder machinist. Had hij de trein geïmmobiliseerd, was dit dus niet gebeurd. Na elf kilometer kon de trein tot stilstand worden gebracht door een andere machinist die op de traagrijdende trein kon springen. De NMBS onderzoekt nu wat de man boven het hoofd hangt.