Dossier Terreurdreiging

Geen verhoging naar dreigingsniveau 4

OCAD verhoogt het dreigingsniveau niet na de gebeurtenissen in Vorst. Dat heeft premier Charles Michel gezegd tijdens de persconferentie na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

“We zitten al onder niveau 3, het op een na hoogste niveau – dat is dus al ernstig", zei journalist Jan De Meulemeester in VTM NIEUWS. "Er zijn meer politiemensen, er is de inzet van militairen, de inlichtingendiensten draaien op volle toeren, en er is het Kanaalplan in Molenbeek. Wat wel kan, is dat je binnen dreigingsniveau 3 eventueel een extra maatregel neemt, als er bijvoorbeeld in Vorst meer agenten nodig zouden zijn. Daar horen we meer over na de samenkomst van de veiligheidsraad.”

"Terroristen zijn professionals"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is alvast niet van plan extra agenten in te zetten bij toekomstige huiszoekingen. “Er staan al heel veel mensen op het terrein, en met het Kanaalplan in Brussel hebben we al bijkomende capaciteit toegevoegd.” Bovendien worden er al speciale maatregelen getroffen voor risicovolle operaties: “Als er ook maar enig gevaar aan een huiszoeking gelinkt is, worden mensen onmiddellijk zwaarder bewapend, en worden ook de Special Forces ingezet. Op dat vlak worden dus echt geen risico’s genomen, en ik denk niet dat dit een geval is van te weinig capaciteit. Je werkt gewoon tegen terroristen die professionals zijn. We zijn niet met amateurs bezig.”