Vorst: gedode verdachte had IS-vlag bij zich

De man die gisteren gedood werd tijdens de politieactie in Vorst is de 35-jarige Mohamed Belkaïd, een Algerijn die illegaal in ons land verbleef. Een vlag van Islamitische Staat en salafistische lectuur werd teruggevonden in zijn appartement. Dat bevestigt Eric Van der Sypt van het federaal parket.

Mohamed Belkaïd werd gisteren geneutraliseerd door een sluipschutter van de speciale eenheden toen hij het vuur wou openen op de politie vanuit een venster van het appartement waar hij zich schuil hield. Zijn lichaam werd teruggevonden in het appartement tijdens de daaropvolgende huiszoeking. Naast hem lag een kalasjnikov en een boek over het salafisme, er werd ook een IS-vlag aangetroffen. Belkaïd verbleef illegaal in ons land en was gekend bij de politie na een diefstal in 2014. Twee personen, die zich waarschijnlijk ook in het appartement bevonden en waarvan de identiteit nog onbekend is, sloegen op de vlucht en worden opgespoord.

Jacht gaat door
De jacht naar de voortvluchtige terroristen gaat door. De politie weet niet om wie het gaat, maar heeft wel een beschrijving en een robotfoto. Het zou gaan om een man van Noord-Afrikaanse origine tussen 25 en 28 jaar oud. Hij is mager gebouwd en gewapend. De man wordt beschouwd als gevaarlijk. De verdachten die vanmorgen werden opgepakt zijn ondertussen vrijgelaten. Ze werden verdacht betrokken te zijn bij de schietpartij, maar na verhoor bleek dat niet het geval te zijn.

Aanslagen Parijs
De huiszoekingen van dinsdag kaderen in het dossier rond de aanslagen in Parijs van 13 november 2015. Er werd een ploeg van zes politiemensen naar de woning in de Driesstraat in Vorst gestuurd, bestaande uit vier Belgische en twee Franse onderzoekers. Vanaf het moment dat de deur van het appartement werd geopend, werden zij onder vuur genomen door minstens twee personen met een kalasjnikov. Er ontstond een kort maar hevig vuurgevecht. Daarbij raakten drie van de zes politiemensen lichtgewond, waaronder een Franse politieagente.

In de daaropvolgende uren werd er nog verschillende keren geschoten op de aanwezige politiediensten vanuit het appartement. Daarbij raakte nog een Belgische politieman lichtgewond aan het hoofd.

In de loop van de avond werd er een bijkomende huiszoeking uitgevoerd in de Waterstraat in Vorst nadat er vlak bij dit gebouw twee gevulde laders van een Kalasjnikov werden aangetroffen.

Nog steeds onderzoek
Op dit moment gebeurt er nog veel in de buurt van het huis in Vorst. Politie is nog steeds bezig met een buurtonderzoek. Ook zoeken ze naar extra sporen, vooral dan aan de achterkant van het huis. Langs daar konden de terroristen ontsnappen.

Bekijk ook: