Antwerpen koploper van drugs in Europa

De Antwerpenaars zijn bij de grootste druggebruikers van Europa. Dat blijkt uit onderzoek naar drugsresten in het afvalwater in meer dan vijftig Europese steden. Nergens werden meer sporen van amfetamines aangetroffen dan in de Scheldestad. Ook wat betreft het gebruik van cocaïne, methamfetamine, MDMA en cannabis staat Antwerpen telkens in de Europese top vijf.

Het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) heeft dat onderzocht. In Antwerpen wordt bijna 213 milligram amfetamines per 1.000 inwoners per dag geconsumeerd, zo leert een analyse van het afvalwater die in 2014 werd uitgevoerd. Enkel Eindhoven (204 mg) laat een vergelijkbaar resultaat optekenen. Opvallend: de top vijf wordt afgesloten door... het Oost-Vlaamse Ninove met 129 mg.

Op het vlak van cocaïne- en cannabisgebruik staat Antwerpen nog net in de top drie. Op het vlak van het gebruik van methamfetamine staan de Antwerpenaars op de vierde plaats; voor het gebruik van MDMA, de werkzame stof in xtc, op de vijfde plaats.