Dossier Terreurdreiging

Vorst: 1 schutter gedood, mogelijk nog 2 op de vlucht

In Vorst is vanmiddag een schietpartij uitgebroken tijdens een huiszoeking in het kader van het Belgische luik van het onderzoek rond de aanslagen in Parijs. Eén schutter kon rond 18 uur uitgeschakeld worden. Twee anderen zouden nog op de vlucht zijn. Bij de schietpartij raakten in totaal vier agenten gewond. "Het is een mirakel dat er geen doden zijn gevallen", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket aan VTM NIEUWS. Zowel de Belgische politie als de Franse was massaal aanwezig.

Volgens het federaal parket vond het incident plaats tijdens een routinehuiszoeking in het kader van de terreur in Parijs. De agenten waren gewapend en gekleed met kogelvrije vesten, maar werden niet begeleid door speciale eenheden omdat er geen zwaar verzet werd verwacht. Toen de agenten het huis wilden betreden, werden zij onmiddellijk beschoten door de deur. Een klein uurtje later, rond 15.20 uur, volgde een tweede schietpartij. In totaal raakten drie Belgische politieagenten lichtgewond en één zwaargewond.

"Niet verwacht op slapende cel te stoten"
De schutter gebruikte een kalasjnikov tegen de agenten. Volgens getuigen vielen minstens dertig schoten. "De agenten hadden niet verwacht op een 'slapende cel' te stoten", zegt VTM NIEUWS-terreurexpert Faroek Özgünes. “Sinds de aanslagen in Parijs zijn er Belgische speurders in Frankrijk en Franse in België. En het was een even grote verrassing voor beide diensten dat ze plots onder vuur werden genomen.”

Gedood met één schot
De man die zich in het appartement verschanste kon rond iets na 18 uur uitgeschakeld worden. Faroek Özgünes heeft uit politiekringen vernomen dat de verdachte met één schot werd gedood door een sluipschutter van de speciale eenheden.

Scholen
De buurt werd kort na de schietpartij volledig afgesloten. Daardoor waren urenlang ook scholen en omliggende huizen niet bereikbaar. Vele ouders geraakten niet tot bij hun kinderen en waren bijzonder ongerust. Er was eerst sprake dat de kinderen de nacht moesten doorbrengen in de crèches en scholen, maar hun ouders konden ze kort na 19 uur toch ophalen. Ook de bewoners van Vorst kunnen weer naar hun huizen.

Audi-fabriek
Eén van de plaatsen waar nog problemen waren, was de fabriek van Audi in Vorst. Daar waren nog duizend werknemers aanwezig. Hun avondshift liep af om 22 uur. Zij zouden de hoofdingang niet mogen gebruiken, maar na overleg konden de arbeiders via achteruitgangen toch het terrein verlaten.

Nieuwe huiszoekingen
Rond 21.30 werd bekend dat er nieuwe huiszoekingen aan de gang waren aan de Neerstalsesteenweg in Vorst. "Er is nog zeker één verdachte op de vlucht en ook de politiehelikopter vliegt nog rond", vertelt VTM NIEUWS-journalist Rosalie Pieters.

Salah Abdeslam?
In het onderzoek naar de aanslagen in Parijs is de politie nog steeds op zoek naar de voortvluchtige Salah Abdeslam. Toch was Abdeslam geen doelwit bij de huiszoeking in Vorst.

"Drama vermeden"
In een korte verklaring sprak premier Charles Michel zijn steun uit aan de veiligheidsdiensten en bedankte hij de burgers van Vorst voor hun koelbloedigheid. Hij benadrukte dat er een drama was vermeden in Vorst. Michel roept woensdag de Nationale Veiligheidsraad samen.

Twitter
Er was geen sprake van een algemene lockdown, maar de federale politie vroeg wel om voorzichtig om te springen met de beelden die van de actie verspreid worden. Dat zorgde op Twitter meteen voor de nodige hilariteit, net zoals bij de huiszoeking op zondag 21 november in Brussel.