1 jongere op 3 drinkt dagelijks frisdrank

Een derde van de Vlaamse jongeren drinkt elke dag frisdrank. Daarmee staat Vlaanderen op de zesde plaats wereldwijd. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Te veel vloeibare suikers drinken, dat kan tot obesitas leiden en dus moeten alle frisdrankautomaten weg op school, vinden experten.

In Vlaamse scholen staan er meer dan 3.000 frisdrankautomaten. Voor jongeren zijn de dranken dan ook makkelijk bereikbaar. Een op de drie jongeren drinkt daardoor elke dag frisdrank. Bij 15-jarige jongens in Vlaanderen is dat zelfs 37 procent, bij meisjes in die leeftijdscategorie 28 procent.

Met die cijfers staat België wereldwijde op de zesde plaats. Experts pleiten dan ook om alle frisdrankautomaten uit de scholen te verwijderen. “Dit zijn dramatische cijfers. Ik zeg al jaren dat de toegang tot ongezonde voeding en frisdrank te groot is voor jongeren”, zegt voedingsexpert Patrick Mullie. “De school verdient aan automaten, maar dat is een misplaatst argument om ze op scholen te houden.”

De "Health Behaviour in School-aged Children"-studie (HBSC) wordt elke vier jaar afgenomen bij 220.000 leerlingen van 11, 13 en 15 jaar uit 42 voornamelijk Europese landen of regio's. Ze gaat onder meer na hoe tevreden jongeren zijn over hun leven, en hoe gezond ze leven.