Dossier Strijd tegen IS

Vlaamse jihadi staat terecht voor moord

Voor het eerst staat een Vlaamse Syriëstrijder terecht voor een moord gepleegd in Syrië. Dat heeft de raadkamer in Antwerpen vanochtend beslist. Het gaat om Hakim Elouassaki, een man van 23 uit Vilvoorde. Hij zal zich trouwens moeten verantwoorden voor drie beroepsrechters, en niet voor een volksjury.

In april 2013 pakte de politie Elouassaki op, deels verlamd nadat hij een granaatscherf tegen zijn hoofd kreeg aan het front in Syrië. Vandaag heeft de raadkamer hem doorverwezen voor een terroristische moord. Hij zou een gevangengenomen christen, die geen losgeld wilde betalen, geëxecuteerd hebben in Syrië.

De advocaat van Elouassaki verklaart dat er geen aanwijzingen zijn dat zijn cliënt iemand doodschoot. De verdachte zelf bekende echter aan de speurders in Antwerpen dat hij iemand doodgeschoten heeft, maar dat hij dat moest doen uit opdracht van IS. Hoe dan ook zal hij terechtstaan voor moord, ook al weet niemand wie het slachtoffer is. De man riskeert een celstraf tot 40 jaar. 

Waarom niet voor hof van asissen?
Opvallend is dat Elouassaki niet voor het hof van assisen moet verschijnen, maar wel voor de correctionele rechtbank. "Dat komt door de zogenaamde wet potpourri, die moet toelaten dat de meeste moordzaken nu ook voor de corrrectionele rechtbank mogen verschijnen. Hierdoor moeten heel wat zaken sneller kunnen afgehandeld worden, zoals blijkt in deze zaak: de inleidende zitting vindt volgende week al plaats", zegt VTM NIEUWS-journaliste Rosalie Pieters.