Een maand zonder alcohol: kan u dat?

Een maand zonder alcohol, zou u dat zien zitten? Een vraag die ze zich vooral in Brugge moeten stellen. Want niemand minder dan de stad zelf daagt zijn inwoners uit om vanaf 24 maart, bij het begin van de lente, dertig dagen lang geen alcohol te drinken. Dat is een primeur in Vlaanderen. In andere landen zoals Nederland en Engeland zijn gelijkaardige acties erg succesvol.

In het buitenland is het niet nieuw: je eigen bevolking uitdagen om tijdelijk geen alcohol te drinken. En met succes. Want vele deelnemers zetten er dat zelf vrijwillig verder.

"In Engeland bijvoorbeeld of in Australië en Nieuw-Zeeland zijn de resultaten verrassend. Niet alleen het aantal deelnemers ligt hoog, ook het resultaat op lange termijn is heel positief. Deelnemers besluiten om ook op langere termijn hun alcoholgebruik te verminderen, en drinken niet langer alcohol 'omdat het moet' op bijvoorbeeld evenementen", vertelt Marijs Geirnaert van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen.

Volgens haar is het de eerste keer dat een stad of gemeente in Vlaanderen zo'n initiatief neemt. "Voorheen waren er al wel individuen die de doelstelling voor zichzelf stelden. Als vereniging willen we vanaf 2017 ook met zo'n campagne naar buiten komen", aldus Geirnaert.

Brugs succes
Of de actie ook in eigen land een succes zal zijn, valt nog af te wachten. In Brugge lijken de inwoners alvast enthousiast. "Op 2 dagen tijd kregen we al 100 inschrijvingen binnen", zegt Niek Vanmaeckelberghe van de stad Brugge. "Iedereen die meedoet, krijgt van ons tips en aanmoedigingen per e-mail. Misschien dat we de actie later nog uitbreiden, afhankelijk van het succes."

In Nederland is momenteel een gelijkaardige actie bezig onder de naam 'IkPas'. In Engeland hebben ze 'Dry January' en in Australië 'OcSober'.

Gezelligheid zonder een glaasje wijn! Alweer bijna op de helft. #IkPas

Een foto die is geplaatst door Judith! ♡ (@ju_didit) op