2 potentiële jihadi's gevat op luchthaven

Twee geradicaliseerde Antwerpse jongeren van 19 en 17 jaar oud zijn zondag op de luchthaven van Zaventem gearresteerd nadat ze vermoedelijk geprobeerd hadden zich via Turkije naar Syrië te begeven om er zich aan te sluiten bij IS. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen maandag. Het Antwerpse parket bevestigt de arrestatie en stelt dat de jeugdrechter inmiddels werd ingeschakeld om het dossier van de minderjarige te behandelen.

De twee jongens zouden vrijdag naar Turkije vertrokken zijn met de bedoeling om daar de grens met Syrië over te steken. Volgens Gazet Van Antwerpen slaagde een familielid er echter in om hen achterna te reizen en hen vervolgens te overtuigen naar België terug te keren. Toen ze zondagmiddag landden, werden de twee opgepakt door speurders van de Antwerpse federale gerechtelijke politie.

Het Antwerpse parket stelt maandag dat er inderdaad ernstige aanwijzingen zijn dat de 17-jarige zich "samen met een meerderjarige" naar Turkije had begeven met de bedoeling om door te reizen naar Syrië en zich aan te sluiten bij IS. Het parket vorderde daarom een jeugdrechter, die maandag alvast "gepaste jeugdbeschermingsmaatregelen" heeft genomen.