Aandeelhouders Ahold scharen zich achter fusie Delhaize

De aandeelhouders van Delhaize hebben tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering met 96,2 procent het voorstel voor de grensoverschrijdende fusie van Ahold en Delhaize goedgekeurd. De socialistische vakbond voerde nochtans harde actie, omdat er mogelijk jobs op de helling staan.

Ook de aandeelhouders van Ahold keurden inmiddels maandag in Amsterdam de fusie goed. Deze week zou ook bekendraken welke Belgische winkels ze moeten verkopen van de concurrentiewaakhond. Na het groen licht van alle mededingingsautoriteiten, zou de deal midden 2016 afgerond moeten worden.

Na afloop van de stemming was er even verwarring. In eerste instantie toonden de schermen dat 99,58 procent van de aandeelhouders instemde met het huwelijk. Maar een aandeelhouder maakte de bedrijfstop erop attent dat de rekensom niet klopte en het bedrijf was ook reeds de resultaten aan het corrigeren. Uiteindelijk stemde 96,2 procent in met de fusie, 0,41 procent stemde tegen en 2,87 procent onthield zich.

Vakbond protesteert
De vakbonden voerden deze voormiddag actie omdat ze bang zijn dat er bij Delhaize meer bespaard zal moeten worden dan bij Albert Heijn. “Uit de cijfers blijkt dat ze bij Ahold efficiënter werken”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katleen Peeraer. “In 2014 zorgde elke voltijdse werknemer bij Delhaize voor 190.000 euro omzet, bij Ahold gaat dat om 260.000 euro. De vakbonden vrezen dus dat er nieuwe besparingen gaan komen, die vooral Delhaize zullen treffen.”

Vergoeding CEO
De aandeelhouders van Delhaize hebben met 59,26 procent stemmen ook voor de bijkomende vergoeding van 1,5 miljoen euro in aandelenopties voor CEO Frans Muller gestemd. "Het is kristalhelder, dit is geen cash beloning", zo zei Bill McEwan,de voorzitter van het remuneratiecomité van Delhaize, voor de stemming. “De bonus is gebaseerd op een toekomstige basis", aldus McEwan, die ook wees op Mullers verwezenlijkingen de voorbije jaren bij Delhaize. McEwan counterde zo de kritiek die bijvoorbeeld de vakbond BBTK heeft over de extra vergoeding.

Muller krijgt dus een extra verloning met aandelenopties ter waarde van 1,5 miljoen euro toegekend na afronding van de fusie.