Ageas treft schikking bij schuldeisers Fortis

Verzekeraar Ageas heeft een akkoord bereikt over een schikking van alle burgerlijke rechtszaken over het Fortisverleden. Het betaalt daarvoor 1,2 miljard euro. Dat heeft Ageas vandaag bekendgemaakt. Het zou gaan om de één van de grootste schikkingen ooit in Europa.

Ageas bereikte met Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis en De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een voorstel voor schikking van alle burgerlijke rechtszaken over het voormalige Fortis voor de gebeurtenissen van 2007 en 2008. Fortis kwam in de problemen in 2008 en moest door de overheid gered worden. Achteraf bleek de overname van ABN Amro als een molensteen om de nek van de bank te hangen en beleggers verweten de bank miscommunicatie over onder meer de kapitaalsverhoging nodig voor de hele operatie.

1,204 miljard maar geen fout
Ageas gaat - zonder erkenning van enige fout - 1,204 miljard euro betalen aan alle aandeelhouders die hiervoor in aanmerking komen volgens de schikking. Het gaat met name om aandeelhouders die een aandeel Fortis bezaten tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008. Ageas trekt hiermee dus een streep onder alle civiele rechtszaken over het Fortis-verleden. Er lopen wel nog strafrechterlijke procedures.

Ceo Bart De Smet reageert alvast verheugd. "Voor Ageas is dit een belangrijke stap vooruit. De regeling brengt duidelijkheid over een zaak die ons bedrijf al enige tijd in de ban houdt". Ook de ondertekenende claimorganisaties zijn tevreden. "Een mooi resultaat dat recht doet aan zowel de vroegere als de huidige aandeelhouders", wordt voorzitter Arco Krijgsman van Stichting FortisEffect geciteerd.

Worden aandeelhouders volledig terugbetaald?
“Een schadevergoeding betekent niet dat Ageas alle aandeelhouders het volledige bedrag van de geleden schade moet betalen”, zegt financieel expert Paul D’Hoore. “Als dat zou gebeuren, zou Ageas gewoon failliet gaan. De gedupeerden krijgen een bedrag tussen de 10 en de 15 procent van de geleden schade.”

“Er waren in totaal 26 procedures lopende tegen Ageas en het was overduidelijk dat er zou betaald moeten worden, maar het was onduidelijk hoe hoog die schadevergoeding zou liggen. Nu weten zij perfect hoeveel betaald zal worden.”

Eén van de grootste Europese schikkingen ooit
Het zou volgens de ondertekenaars gaan om één van de grootste schikkingen ooit in Europa. De netto impact van Ageas is minder dan de 1,2 miljard euro, en bedraagt 889 miljoen euro. Er is namelijk ook een schikking overeengekomen met enkele verzekeraars die de bestuurlijke aansprakelijkheid van de toenmalige Fortis-top dekten. Die betalen 290 miljoen euro aan Ageas. De verzekeraar neemt ook nog een bijkomende provisie van 62 miljoen euro, en doet allerlei bijkomende kosten voor 45 miljoen euro. Het aandeel Ageas is vandaag tijdelijk geschorst, tot 13.00 uur.