578 commissarissen op overschot bij politie

In ons land zijn er 578 politiecommissarissen op overschot. Dat blijkt uit cijfers die volksvertegenwoordiger Koenraad Degroote (N-VA) opvroeg en waarover Het Laatste Nieuws bericht. Degroote trekt nu aan de alarmbel: “Met hun wedde zouden we 900 gewone inspecteurs kunnen aanwerven.”

Bij de federale politie zijn er 370 commissarissen te veel, bij de lokale politie zijn er dat 208. Het overschot komt er door politiehervorming in 2001. Toen smolten de toenmalige rijkswacht en de politie samen tot één geheel. Om de carrièremogelijkheden niet in het gedrang te brengen, kwam er het zogenaamde ‘rodelopersysteem’. Daardoor konden hoofdinspecteurs die bij de hervorming in een bepaalde loonschaal zaten, tot commissaris worden bevorderd. 

“Commissarissen leveren nuttig werk, maar ze gaan veel minder op straat”, zegt Degroote. “En dat net nu de politie op het veld onder druk staat, door de terreur en de vluchtelingencrisis. Bovendien weegt dit ook financieel door omdat zij een hogere wedde krijgen. Met dat bedrag kan je zeker 900 gewone inspecteurs op straat betalen.”

Een oplossing voor de problematiek wordt echter moeilijk. “Die promoties teniet doen, gaat zomaar niet”, zegt Degroote. “We zullen moeten wachten tot het aantal jaar na jaar afslankt.”