Vlaams zangfeest toch niet zo feestelijk

In de Lotto Arena in Antwerpen zijn enkele duizenden Vlaamsgezinden afgezakt naar het 79ste Vlaams Nationaal Zangfeest. Onder de aanwezigen waren zoals gebruikelijk verschillende Vlaams-nationalistische politici, zoals de N-VA-ministers Ben Weyts en Steven Vandeput en VB-kopstukken Tom Van Grieken en Filip Dewinter. Ondanks het succes vroegen sommigen zich toch af of er wel reden was om te feesten.

Vooraan de tribune kregen de parlementsvoorzitters Jan Peumans en Siegfried Bracke (beide N-VA) een ereplaats. Organisator Erik Stoffelen riep tijdens zijn toespraak op om de Vlaamse communautaire eisen niet te lang meer in de koelkast te laten zitten.

Komen Eten
De deelnemers kregen een mengeling van klassieke Vlaamse samenzang, dans en meer hedendaagse Nederlandstalige muziek voorgeschoteld. "Het zangfeest is een feest, maar velen stellen zich de vraag of er wel te feesten valt", stelde Erik Stoffelen, voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), verwijzend naar het uitblijven van Vlaamse onafhankelijkheid. "Onze grieven zijn enorm, onze gerechtvaardigde eisen niet min en we betogen al zo lang voor hetzelfde." 

Stoffelen zei zich niet te willen uitspreken over welk pad richting onafhankelijkheid volgens hem gekozen moet worden, maar raadde de Vlaams-nationalistische verkozenen in de federale regering wel aan om de communautaire eisen zo snel mogelijk weer op tafel te leggen. "Ik weet niet of er hier in de zaal veel fans zijn van 'Komen Eten', maar wij denken dat een topchef zijn basisingrediënten best niet jarenlang in de koelkast steekt", zei hij. "Vroeg of laat zal die toch weer open moeten!"

Sociale beweging
De organisator van het Zangfeest stelde verder te begrijpen "dat de bevolking snakt naar een regering die zich bekommert om sociaal-economische uitdagingen en dat zij wil leven in een gewoon land waar de politieke discussies kunnen gaan over zaken waarover het zou moeten gaan". "Maar we leven natuurlijk niet in een normaal land, neen, het is hier een kunstmatige staat van eigen kweek, met gruwelijke grendelwetten die het normale politieke en vooral democratische spel verhinderen", aldus Stoffelen. Hij bestempelde ook de plannen voor een nationaal voetbalstadion in het Vlaamse Grimbergen als een uitbreiding van Brussel, en stelde voor om een 'positieve JA-campagne' rond Vlaamse onafhankelijkheid te starten naar Schots en Catalaans voorbeeld.

Om symbolisch aan te tonen dat de Vlaamse beweging ook een sociale beweging is, liet de organisatie een omhaling gebeuren voor Kom Op Tegen Kanker. "Wij zijn liever solidair met de sociaalzwakkeren in Vlaanderen dan met Nederlandsonkundige chirurgen in peperdure Brusselse ziekenhuizen", besloot Stoffelen.