Dossier Vluchtelingencrisis

Politie plukt 12 migranten van jacht voor Belgische kust

De scheepvaartpolitie heeft gisteravond voor de kust van Nieuwpoort een jacht onderschept die gebruikt werd om vluchtelingen naar Engeland te smokkelen. Er zaten twaalf Syrische vluchtelingen en een Turkse mensensmokkelaar op het jacht, waaronder een kind van vijf. Ze zijn allemaal opgepakt. Dat bevestigt het parket aan VTM NIEUWS.

Het jacht voer gisteren rond 22 uur de jachthaven van Nieuwpoort uit. Bij controle werden twaalf Syrische vluchtelingen aangetroffen en een 43-jarige Turkse stuurman. Onder de vluchtelingen waren ook enkele minderjarigen waaronder een kind van vijf jaar oud. Ze waren allemaal afkomstig uit de Franse vluchtelingenkampen rond Calais, en de bedoeling was hen naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen.

De scheepvaartpolitie en de Politiezone Westkust konden het vaartuig onderscheppen en pakten iedereen op. De Veurnse onderzoeksrechter heeft de Turkse stuurman aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De vluchtelingen zijn ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Geruchten over meer overtochten
VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens staat in Nieuwpoort waar er geruchten zijn dat er nog meer overtochten georganiseerd worden door illegalen naar het VK. Maar officiële vaststellingen zijn er nog niet. "De politie blijft wel alert', zegt Saelens. "En ook de camerabewaking in de jachthaven moet binnenkort terug werken. Er hangen hier al jarenlang bewakingscamera's maar ze zijn stuk."

"Defecte camera's moeten snel terug werken"
Volgens gouverneur Decaluwe van West-Vlaanderen moeten de defecte bewakingscamera's, die in de jachthaven van Nieuwpoort hangen, ten laatste eind maar terug werken.