Dossier Vluchtelingencrisis

Francken vreest Turkse migratiegolf

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vreest een grote instroom van Turkse asielzoekers, door de mogelijke deal tussen Europa en Turkije over de vluchtelingenstroom. Dat zegt hij in De Tijd. Een van de voorwaarden in die deal is namelijk dat Turken zonder visum naar Europa kunnen reizen.

Als die voorwaarde ingewilligd wordt door Europa, is de kans zeer groot dat er een pak Turkse asielzoekers naar ons komen volgens Francken. Vooral Turkse Koerden, die in gebieden wonen die zwaar gebombardeerd worden.

2009
Francken verwijst in de krant De Tijd naar de asielcrisis van 2009: “Toen hadden we de visa vrijer gemaakt voor tientallen miljoenen inwoners van het Balkangebied. Dat zorgde meteen voor een asielcrisis.” 

Turkije en Europa hebben een voorakkoord om de vluchtelingenstroom naar Europa te stoppen. Turkije is bereid om meer vluchtelingen op te vangen, maar stelt daar een aantal eisen tegenover. Een daarvan is dat Turken zonder visum naar Europa mogen reizen. Daarnaast wil het land ook meer geld en nieuwe stappen in een toetreding tot de Europese Unie. Donderdag wordt verder onderhandeld over de deal.