Sexting: Hoe ga je er als ouder mee om?

In de Standaard en Het Nieuwsblad staat vandaag te lezen dat Gentse scholen een brief sturen naar de ouders om hen te waarschuwen voor naaktfoto's van tieners op sociale media. Sexting heet dat, het versturen van seksueel getinte berichten, foto's en video's.

Spannend, maar niet zonder risico. Want wie naaktfoto’s stuurt, heeft daarna geen controle meer over de verspreiding ervan. Een belangrijk gevolg waar jongeren vaak niet aan denken.

3 tips
Dus kun je voorkomen dat je kind het slachtoffer wordt van online misbruik of naaktfoto's van je kind online komen? Je kunt je kind er in elk geval tegen wapenen door erover te praten. Dat zegt ook Dirk Depover van Child Focus. Enkele tips.

  • Dé gouden regel is de oma-regel. “Wat je niet aan je oma wil tonen, dat zet je ook niet op het internet."
  • Het internet moet een deel van het gezin worden. Door erover te praten, voorkom je problemen. Probeer een vertrouwensband te creëren met je kind, ook wanneer het over contacten op sociale media gaat.
  • Vertel tieners dat ze best voorzichtig zijn met sexting: áls je het toch doet, zorg dan dat het niet goed te zien is dat jij het bent. Bijvoorbeeld door je gezicht niet in beeld te brengen. 

Negatieve ervaringen 
Volgens Dirk De Pover van Childfocus hebben al 1 op 10 Europese kinderen tussen 11 en 15 al met sexting te maken, voor ruim de helft van die kinderen is die ervaring heel negatief. Blijf dus praten. Het onderwerp moet bespreekbaar zijn. Daarbij ligt het initiatief dus bij de ouders.