CLB mailt ouders over naaktfoto's scholieren

Het Gentse Centrum voor Leerlingenbegeleiding Vrij CLB heeft gisteren duizenden ouders via mail gewaarschuwd voor naaktfoto’s van scholieren op sociale media. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het CLB krijgt steeds vaker meldingen van jongens die meisjes onder druk zetten om naaktfoto’s te delen via sociale media.

“De jongste tijd worden we geconfronteerd met expliciete naaktfoto’s van jongeren die circuleren op sociale media”, schrijft het CLB in de mail. “Het gaat om beelden die aanvankelijk tussen twee jongeren werden gedeeld, maar uiteindelijk zijn doorgestuurd en zelfs online geplaatst.” Het CLB zegt zelf weet te hebben van minstens vijf incidenten in de 119 scholen in de Gentse regio.

Een anonieme CLB-medewerker getuigt in de krant: “Recent werd een meisje van 14 afgeperst door haar vriendje van dezelfde leeftijd. Hij wilde dat ze foto’s van zichzelf doorstuurde in lingerie en zonder.” Op een bepaald moment weigerde het meisje om verder te gaan, waarna de jongen de foto’s met zijn vrienden deelde. Pas nadat een ouder de beelden onder ogen kreeg, werden de directie en het CLB ingelicht. 

Praat erover

Het Gentse Vrij CLB wil met de mail de ouders bewust maken van het fenomeen en hen tips geven om hun kinderen te beschermen. Ouders kunnen een rol spelen in het verwijderen van de foto’s en de verspreiding ervan. Het CLB raadt ouders ook aan om er met hun kinderen over te praten en hen aan te moedigen goed na te denken voor ze iets posten.