Kernkabinet op zoek naar miljarden

2 tot 3,2 miljard, zo groot is het gat in de federale begroting volgens het monitoringcomité. Gisteravond kwam het kernkabinet bij elkaar om de zoektocht naar dat bedrag op gang te trekken. 

“We zullen eerst een analyse maken van het verslag van het monitoringcomité, en dan zoeken naar enkele besparingen” zei Didier Reynders bij zijn aankomst. Bij Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon viel eveneens te horen dat extra besparingen nodig zijn: “Het regeerakkoord zegt dat we de begroting in orde gaan brengen met structurele maatregelen en besparingen.”

In welke uitgaven dan precies zal gesnoeid worden, is nog maar de vraag. De Block, Peeters, De Croo, Geens: allemaal ontkenden ze dat er op hun beleidsdomein bespaard zal worden. Volgens Alexander De Croo hebben de liberale ministers hun verantwoordelijkheid al genomen: “Ik denk dat Maggie De Block, Bart Tommelein en mezelf exact gedaan hebben wat er van ons verlangd werd. We hebben voor onze deur geveegd; als iedereen dat doet, is de straat proper. We hebben nog de rest van het jaar om ervoor te zorgen dat iedereen dat doet."