"Scientology is geen criminele organisatie"

De Belgische afdeling van de Scientology-kerk is géén criminele organisatie volgens de Brusselse correctionele rechtbank. Die uitspraak komt er na 18 jaar. Er stonden twaalf leden en twee vzw's terecht voor onder meer afpersing en oplichting.

Het gerechtelijk onderzoek begon al in 1997 na klachten van ex-leden van de Kerk. De beschuldigingen tegen de leden van Scientology die in de beklaagdenbank staan, waren niet min: lidmaatschap van een criminele organisatie, afpersing, oplichting en onwettige uitoefening van de geneeskunde. In onze buurlanden zijn er ook al processen tegen Scientology geweest, maar de Kerk is nooit veroordeeld als criminele organisatie.

"Zaak had nooit voor rechtbank mogen komen"
Alle klachten zijn onontvankelijk verklaard. Dat betekent dat iedereen vrijuit gaat en dat de vzw's niet worden ontbonden. Eigenlijk is deze uitspraak nog drastischer dan een gewone vrijspraak, want nu zegt de rechter dat de zaak eigenlijk nooit voor de rechtbank had mogen komen.

“Ik heb zelden gezien dat een rechter zo hard was voor de onderzoekers”, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. “Volgens hem waren de speurders vooringenomen. Het onderzoek zou niet objectief aangepakt zijn. Je zou kunnen zeggen dat Scientology goede advocaten heeft, maar de rechter heeft een duidelijk punt gemaakt: de onderzoekers hebben het verknoeid door met een zwak dossier naar de rechtbank te komen.”

"Einde aan 18 jaar discriminatie"
De woordvoerder van Scientology Chris Meganck reageert opgelicht op de uitspraak. Hij hoopt dat hiermee "een einde komt aan 18 jaar discriminatie". De beschuldigden kunnen volgens hem "eindelijk terug fier zijn om scientoloog te zijn." Meganck vindt het ook "eigenaardig" dat de vervolging volgens de rechter draaide om Scientology zelf. "Religie was de zaak in plaats van de feiten", zegt hij aan VTM NIEUWS.

Wereldwijde aandacht
De hele wereld volgt het proces en er kwamen zelfs buitenlanders zich hier melden als slachtoffer. VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes sprak met een aantal van hen.

"Scientology vermoordde mijn zoon"
Zo verloor de Amerikaanse Victoria Britton haar zoon Kyle toen hij bij de Scientologykerk leefde. Hij was twintig toen hij in 2007 in mysterieuze omstandigheden stierf tijdens een verblijf aan Scientology in Florida. “Hij was door het hoofd geschoten”, zegt zijn moeder. “Tot op vandaag weten we niet wie de trekker heeft overgehaald of welk wapen is gebruikt. Zijn verbrijzeld hoofd was in een wasmand geduwd.”

Volgens Britton heeft de Scientology-kerk ervoor gezorgd dat de zaak nooit werd opgehelderd. “Scientology is sterk aanwezig in die streek en heeft veel geld. Het is geweten dat ze mensen lastig vallen die hen in vraag stellen of zich verzetten tegen wat ze zeggen.”

De uitspraak komt hard aan bij Victoria Britton, die helemaal vanuit de Verenigde Staten naar ons land kwam vandaag. Zij is zeer teleurgesteld maar ook hoopvol. "Ook al wonnen ze vandaag, er zijn duidelijke barsten in de verdediging van Scientology", zegt ze aan VTM NIEUWS, "Ik hoop voor alle mensen die geleden hebben en stierven dat er ooit een dag komt waarop ze een vorm van rechtvaardigheid kennen."