Jambon: "België niet op hoogte van lijst"

De bevoegde Belgische diensten hebben de gelekte documenten van Islamitische Staat (IS) nog niet kunnen inkijken. "Ik heb het zelf via de pers vernomen”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “Onze diensten zijn op dit moment nog niet op de hoogte gesteld. Ik weet dus ook niet of er Belgen op die lijst voorkomen." Het Britse Sky News beschikt over documenten waarin de namen van 22.000 IS-leden worden onthuld.

“We hebben natuurlijk onze eigen lijst en onze eigen verdachten”, zegt Jambon. “Maar informatie is altijd het puzzelstuk waar we naar op zoek zijn. Ik wil dus zo snel mogelijk de lijst in handen krijgen. We kunnen dan vergelijken met de gegevens die wij hebben en dan kunnen er gerechtelijke onderzoeken gestart of verdergezet worden”, aldus nog Jambon.

"Interessante aanvulling"
Woordvoerder van Jambon Olivier Van Raemdonck pleit wel voor enige terughoudendheid. "Als de informatie gevalideerd wordt, kan ze een interessante aanvulling zijn op de OCAD-database met mogelijke terreurverdachten en Syriëstrijders die het voorbije jaar is opgesteld. Maar we moeten wel zeker zijn dat de informatie klopt”, zegt Van Raemdonck. Paul Van Tigchelt, directeur van het OCAD, bevestigt dat het coördinatieorgaan de bewuste lijst nog niet heeft gekregen. "Het zijn onze partners - inlichtingen- en politiediensten - die ons de informatie over personen in Syrië aanleveren. En tot nu toe heb ik nog geen weet van de informatie waarover Sky News bericht", zegt Van Tigchelt.

55 landen
Sky News bevestigde woensdag dat het via een gedesillusioneerd voormalig lid van IS documenten had gekregen met daarin informatie over rekruten uit 55 landen. Het zou gaan om namen, telefoonnummers en adressen van 22.000 leden van de terreurgroepering. 

Lees ook: Gegevens 2.000 IS-leden gestolen