Nieuw: therapie èn plezier op ‘rouwkamp’

Deze zomer kunnen kinderen voor het eerst in ons land niet op scoutskamp of paardenkamp, maar op rouwkamp. Kinderen die een verlies moeten verwerken kunnen daar praten met elkaar, maar er is ook tijd voor plezier. Het feit alleen al dat iedereen op kamp weet wat het is om iemand dierbaar te verliezen, is een enorme steun zeggen specialisten.

Lara verloor haar vader aan zelfmoord. Drie weken voordien gingen ze nog samen op vakantie, naar Oostenrijk en Zwitserland. Deze zomer gaat het meisje op rouwkamp, een kamp met jongeren en kinderen die ook iemand dierbaar hebben verloren. “Heel veel mensen zeggen wel dat ze begrijpen hoe ik me voel, maar dat is niet zo. Op zo’n rouwkamp weten ze tenminste hoe het echt is en dat is toch wel anders.”

In de Verenigde Staten bestaan rouwkampen al langer, maar hier bij ons is het nieuw. “Het is ook nodig dat ze er komen”, zeggen specialisten. “Maar het wordt zeker geen kamp vol verdriet. Er is een uur therapie in de voormiddag, maar er wordt ook geravot in de vrije natuur.”