School reageert op flauwvalfilmpje

Gisteren bracht VTM NIEUWS een reportage over een nieuw, levensgevaarlijk spel, waarbij jongeren elkaar met volle kracht op de borst duwen tot ze flauwvallen. De betrokken scholengroep heeft nu gereageerd op het schokkende filmpje dat in de Aalsterse school werd gemaakt. Scholengroep 19 ‘Dender’ zegt er alles aan te doen om het levensgevaarlijke spelletje te stoppen.

“Als onderwijsverstrekker nemen wij uiteraard onze verantwoordelijkheid op,” reageert algemeen directeur van de scholengroep Eddy Michotte. “Het kan absoluut niet dat onze kinderen zichzelf in gevaar brengen door dit fenomeen dat blijkbaar de kop opsteekt in alle secundaire scholen. Blijkbaar is deze nieuwe 'hype' erg leeftijdsgebonden. Daarom hebben we aan al onze directies, en vooral de directies van de secundaire scholen, gevraagd extra waakzaam te zijn en waar nodig actie te ondernemen.”

Brief naar alle ouders
Volgens Bart Van Cauter, directeur van TechniGO!, de grootste secundaire school van de scholengroep, is er meteen actie ondernomen: “We hebben inderdaad na het zien van dit filmpje en de beelden op het VTM NIEUWS meteen actie ondernomen. Zo vertrekt vandaag nog een brief naar alle ouders die vooral gericht is op preventie om te informeren en te sensibiliseren. Het Aalsters Stedelijk Ziekenhuis is gevraagd om ondersteunde klasgesprekken te begeleiden rond de medische impact. En er is een nauwe samenwerking met de sociale dienst van politie en CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding)."

Ook de leerkrachten worden geïnformeerd over het fenomeen. "Onze leerkrachten krijgen hierover een briefing op de personeelsvergadering van 10 maart en samen met hen gaan we de dialoog aan met ouders en leerlingen. Uiteraard is ook de burgemeester welkom als hij zich wil engageren bij dit overleg.”

Gisteren reageerde burgemeester Christoph D'Haese al op het filmpje. Hij kondigde aan om met alle Aalsterse scholen de dialoog aan te gaan om dit fenomeen een halt toe te roepen.

"Je kan meteen dood neervallen"

Spoedarts Ignace Demeyer waarschuwde gisteren voor de levensbedreigende gevolgen van het spel. "Je kan niet alleen ogenblikkelijk meteen dood neervallen, maar je kan er ook hersenletsels aan overhouden." Bij kinderen met hartproblemen is het nog gevaarlijker. "Dan zit je met een groot probleem", zegt Demeyer, "Dan heb je een dood kind."