Wegpiraat E314 moet 18 maanden naar cel

De zogenaamde wegpiraat van de E314, Curd V., is veroordeeld tot achttien maanden cel voor 11 feiten van verkeersagressie. De veroordeling gebeurde op basis van dashcambeelden, waarop te zien is hoe de man in zijn zwarte BMW iemand de pas afsnijdt en dan in de remmen gaat. Het is de eerste keer dat dat soort beelden wordt toegelaten als bewijs.

Op oudejaarsdag 2013 schokte Curd V. de halve natie met zijn roekeloos rijgedrag op de E314. Slingerend over de autoweg met een zwarte BMW maakte hij ter hoogte van de afrit Tielt-Winge remmanoeuvres die bijna fataal werden voor de bestuurder van een bestelwagen. V. was op weg naar een dokter in Herk-de-Stad, eigenares van de BMW. De beelden werden gemaakt met een dashcam.

Mogelijk precedent
Het is de eerste keer dat een rechtbank beelden van een dashcam aanvaardt als bewijs. Er is geen juridische reden om dat niet te doen, er staat niks over in de strafwet, maar volgens de privacyregels kan het alleen bij heel zware overtredingen, en het is de rechter die dat moet beoordelen.

“Het is niet de bedoeling dat we evolueren naar een soort verklikkermaatschappij waarbij iedereen met dit soort camera op pad trekt”, verduidelijkt politierechter Peter Vandamme. En ook staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) geeft aan dat dashcambeelden niet zomaar gebruikt kunnen worden. “De rechter beslist hierover als iemand zwaar benadeeld wordt”, zegt hij.

Bekijk ook: