Tampons zwaarder belast dan kaviaar

Typisch vrouwelijke producten waaronder maandverbanden en tampons vallen in de hoogste btw-schijf (21 %), terwijl condooms en chocolade over een btw-tarief beschikken van 6%. En dat is niet alleen bij ons zo, maar ook in Zweden, Duitsland en verschillende staten in de VS. Volgens professor fiscaal recht Michel Maus heeft het te maken met gelobby, zoals veel in onze fiscaliteit, dat schrijft De Morgen.

In ons land worden maandverbanden en tampons belast alsof ze luxeproducten zijn. Hetzelfde gebeurt met een spiraaltje, terwijl condooms, chocolade, kaviaar,…  aan een btw-tarief van 6% belast worden.

Wereldwijd protest
Wereldwijd neemt het protest tegen de belasting van typische vrouwenproducten stevig toe. In New York stappen vijf vrouwen naar de rechtbank om een verlaging te vragen aan de staat. In Ierland en Canada werd de belasting al afgeschaft, in Frankrijk werd ze stevig verlaagd en in Groot-Brittannië willen ze geen belasting meer. Ook in België werd in februari een petitie opgesteld door de feministische beweging ‘Belges et Culottées’, voorlopig nog met weinig resultaat.

Beslissing regering
"Het gaat om tarieven en uitzonderingen die historisch zo gegroeid zijn via beslissingen van vorige regeringen en ministers," vertelt het kabinet van federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan De Morgen. Volgens professor fiscaal recht Michel Maus heeft het te maken met gelobby, zoals wel vaker gebeurt. 

Nochtans bestaat er een Europese richtlijn die lidstaten toelaat 6% aan te rekenen voor tampons en maandverbanden. Alleen maakt België daar nog geen gebruik van. Nederland rekent deze hygiënische producten wel onder de basisbehoeften en worden ze met het laagste tarief belast.