Doel 1 en 2 halen aardbevingsnormen niet

De kernreactoren Doel 1 en 2 voldoen niet meer aan de nieuwe aardbevingsnormen van Europa. Dat staat in Le Soir. Uitbater Electrabel heeft geen geld voorzien om de site te beveiligen voor een aardbeving.

Eind 2014 werden de normen voor de bescherming tegen seismische risico’s aangepast, na de ramp in Fukushima. De weerstandswaarden van Doel 1 en 2 liggen op dit moment net over de helft van verplichte normen. In november kwam de federale regering tot een akkoord met Electrabel om de twee reactoren tot 2025 open te houden. Daarvoor was ook een investering van 700 miljoen euro voorzien, maar dat slaat niet op het aardbevingsrisico.

De nucelaire waakhond FANC verduidelijkt dat de nieuwe normen nog niet in een wet zijn gegoten en nog niet dwingend zijn. Dat moet het geval zijn tegen eind 2017. Dan zal ook gecontroleerd worden hoe goed Doel 1 en 2 tegen aardbevingen bestand zijn. In een reactie stelt uitbater Electrabel dat de centrales van Doel en Tihange voldoen aan de huidige regels. "Indien wettelijk kader wordt aangepast, zal Electrabel zich hieraan uiteraard aanpassen", zegt Electrabel op Twitter.