Tienerpooiers boden 12-jarig meisje aan

Het Antwerpse gerecht is een onderzoek gestart naar een netwerk van tienerpooiers dat een meisje van 12 aanbood op Kinderchat.nl. Het slachtoffertje heeft naar eigen zeggen meerdere klanten gehad, zo  schrijft Het Laatste Nieuws. Vermoedelijk was ze al geruime tijd dolverliefd op een Nederlandse loverboy.

Het Antwerpse meisje maakte het kinderpornografische profiel waarschijnlijk onder dwang aan, en zou het afgelopen jaar meerdere keren gedwongen zijn om met klanten van haar loverboy mee te gaan. Het gerecht heeft zijn identiteit voorlopig nog niet kunnen achterhalen, ook niet via het meisje. Volgens haar gaat het om een Nederlander van begin de 20. Ook de klanten worden opgespoord. 

Profielpagina
De profielpagina van het meisje is al maanden vrij te consulteren via één simpele zoekactie op Google. "Er staan wel meer van dergelijke profielen op onze site", gaf de Nederlandse webmaster toe. Opvallend, want de website was net opgericht om jonge kinderen op een veilige manier te laten chatten. "Misbruik is niet te voorkomen. We overwegen om 'Kinderchat.nl' simpelweg te sluiten."

Het parket zegt de zaak zeer ernstig te nemen. "We gaan er alleszins van uit dat het profiel authentiek is en zoeken in alle richtingen." Het intussen 13-jarige meisje staat onder toezicht van de jeugdrechter, en werd in een gesloten instelling geplaatst. De jeugdrechter vreest namelijk dat ze anders anders meteen weer zou weglopen en contact zou opnemen met de loverboy.

Sneller optreden 
Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche (sp.a) eist dat de website kinderchat.nl onmiddellijk offline wordt gehaald en dat de bevoegde diensten in Vlaanderen fors optreden tegen tienerpooiers.

"Het is het zoveelste drama", stelt Freya Van den Bossche vast. "En opnieuw moeten we vaststellen dat jeugdzorg en gerecht in Vlaanderen ofwel laks, ofwel helemaal niet reageren. We horen zeer vaak mooie woorden en goede intenties. Maar ondertussen doen zich elke dag verschrikkelijke drama's voor. Het is genoeg geweest."

Wie vragen heeft over seksueel geweld kan terecht op www.seksueelgeweld.be.