“Kon terreur Parijs voorkomen worden?”

Wat wisten onze politie- en inlichtingendiensten over de daders van de aanslagen in Parijs en waarom hebben ze die aanslagen niet kunnen voorkomen? Dat is vanmiddag besproken in het parlement, waar de controlediensten van politie en staatsveiligheid hun verslag hebben toegelicht. Het gaat wel om een tussentijds verslag, zonder echte conclusies. De berichtgeving dat er niets werd gedaan met de tip over de broers Abdeslam, wordt verder onderzocht.

Uit het eerste verslag blijkt dat de politie en veiligheidsdiensten niets verweten kan worden. Maar niet alle elementen zijn bestudeerd, dus Comité P zal stukken opvragen uit het lopend gerechtelijk onderzoek. Een definitieve uitspraak volgt.

Achterpoortjes

Ondertussen proberen de advocaten van enkele terreurverdachten hun cliënten alweer vrij te krijgen. De advocaat van Mehdi Nemmouche (30), de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, zou een achterpoortje gevonden hebben in de nieuwe wet Potpourri: hervormingen in de burgerlijke rechtspleging. Die wet kort de aanhoudingstermijn in van drie naar twee weken. Volgens de advocaat moet Nemmouche onmiddellijk vrijgelaten worden omdat die wet overtreden werd.