Dossier Terreur in Parijs

Aanslagen Bataclan: klacht tegen België

De familie van een van de slachtoffers van de aanslag op de Bataclan in Parijs dient een klacht in tegen de Belgische staat. Dat meldt de Franse zender ITélé. Ze vervolgen de overheid omdat ze vinden dat ons land nalatig en incompetent is geweest.

Valentin Ribet kwam om het leven tijdens de gijzeling in de concertzaal Bataclan. Zijn moeder Nadine Ribert-Reinhaert vindt dat ons land mee verantwoordelijk is voor de dood van haar zoon omdat het te weinig heeft gedaan om de aanslagen te verhinderen. De advocaat van zijn familie, Samia Maktouf, is vandaag naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gestapt. 

Terroristen 
In de aanklacht staat dat de Belgische overheid niet gefunctioneerd heeft, omdat 9 tot 13 terroristen uit eenzelfde gemeente, Sint-Jans-Molenbeek, komen en de Franse grens zijn kunnen oversteken. Ze steekt de schuld hiervoor ook op de Belgische politici. Voorts klaagt de advocaat ook over het feit dat er geen informatie tussen de Belgische en Franse politie is gedeeld.

Rechtbank
Bij de aanslag op concertzaal Bataclan vielen 130 doden en tientallen zwaargewonden. Er was al aangekondigd dat de familie klacht ging indienen, maar na twee maanden van beraad hebben ze beslist om ons land effectief voor de rechtbank te slepen.

Bekijk ook: