De Coninck: "Busramp Sierre geen ongeval"

De busramp in het Zwitserse Sierre in 2012 was geen ongeval, maar een wanhoopsdaad van de bestuurder. Dat schrijft journalist Douglas De Coninck in zijn nieuw boek. Het officiële onderzoek heeft uitgewezen dat er geen bewijzen zijn voor een wanhoopsdaad, maar samen met een klein groepje ouders van slachtoffers probeert de journalist nu het tegendeel aan te tonen. 

In "De busramp in Sierre: 1 pil, 28 doden" maakt De Coninck een reconstructie van de ramp. De Coninck baseert zich onder andere op de laatste sms’jes van de chauffeur, de tachograafschijf en verklaringen van de kinderen. Ook een studie over de nevenwerkingen van het antidepressivum dat de chauffeur nam, werd in het boek verwerkt. 

“Het is vooral wanneer je alle elementen op een rijtje zet, dat duidelijk wordt dat hier iets anders dan toeval in het spel is”, vindt De Coninck. Hij beweert in het boek ook dat er een tiental gelijkenissen zijn met de wanhoopsdaad van copiloot Andreas Lubitz die in maart 2015 een vlucht van Germanwings met opzet liet neerstorten in het zuiden van Frankrijk.

"Hopelijk nieuw onderzoek"
Op de persconferentie bij het verschijnen van het boek kregen ook enkele familieleden van verongelukte kinderen het woord. Voor hen is dit boek een opluchting: het geeft hen antwoorden die ze van het Zwitserse gerecht nooit kregen. “Hopelijk leidt dit tot een nieuw gerechtelijk onderzoek”, zegt de zus van een van de slachtoffers.

De meeste andere nabestaanden hechten wel geloof aan het officiële onderzoek. Zij willen de zaak nu liever laten rusten.