Eerste beelden van zelfrijdende Volvo trucks

Vanaf volgende maand rijden de eerste zelfrijdende vrachtwagens rond op onze snelwegen. Het gaat om een testproject waarbij trucks de snelheid en bewegingen van andere vrachtwagens volgen. “Platooning” heet dat. Twee tot drie vrachtwagens kunnen hun ‘leider’ automatisch volgen, de bestuurders moeten dan enkel nog sturen.

In april verschijnen deze zelfrijdende trucks op de Belgische wegen. Spannend, want dat is een primeur. De trucks worden getest om ervoor te zorgen dat de verdere discussie over de wetgeving op gang kan gebracht worden. Bovendien bleek uit buitenlandste proefprojecten dat 'platooning' veiliger is, maar dat moet natuurlijk ook getest worden op onze eigen wegen. 

Voordelen?
De komst van de vrachtwagens roept heel wat vragen op. Bijvoorbeeld over de veiligheid op onze wegen. De testen in het buitenland hebben volgens Karin Genoe van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligehid (BIVV) immers aangetoond dat het project voordelen oplevert voor de verkeersveiligheid. Dat niet alleen, want de trucks zorgen ook voor een betere doorstroming op de weg -de wegcapaciteit wordt dus beter benut- én ze zijn beter voor het milieu. 

Nog niet voor morgen
Momenteel mogen er namelijk nog geen zelfrijdende voertuigen op onze wegen rijden. Daarom zal het volgens de woordvoerdster van Volvo Trucks, Krista Walsh, nog enkele jaren duren voor de trucks écht op onze wegen zullen rijden. Het Belgisch wegennet heeft bovendien erg veel op- en afritten waardoor er bij ons wat meer moeilijkheden kunnen opduiken. Bruuske bewegingen door andere chauffeurs, bijvoorbeeld. Het testproject in april moet dus uitwijzen hoe de zelfrijdende vrachtwagens hierop kan inspelen.