Deze BV's komen op tegen seksueel geweld

De Vrouwenraad en de organisatie "Wij spreken voor onszelf" lanceren de campagne #1is1teveel. Daarin pleiten ze voor een nultolerantie voor seksueel geweld. Verschillende BV's zoals Adil El Arbi, Ivan De Vadder en Jonas Geirnaert, zetten hun schouders onder de campagne, die er komt naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag.

Seksueel geweld is geen zeldzaamheid: 10 procent van de meisjes en 8,5 procent van de vrouwen krijgt te maken met (poging tot) verkrachting. En nog veel meer meisjes en vrouwen worden geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toch wordt seksueel geweld vaak gereduceerd tot iets dat zich afspeelt tussen twee personen, de dader en het slachtoffer. Het gaat echter zelden over seks: het draait om macht, dominantie en intimidatie.

De meeste mensen zullen seksueel geweld wel moreel veroordelen, maar dat is niet genoeg, zeggen de organisaties. In de clip #1is1teveel spreken 9 Vlaamse mannen uit verschillende sectoren zich uit tegen seksueel geweld.

BV's grijpen in
Het gaat om Adil El Arbi, Guga Baùl, Ivan De Vadder, Jonas Geirnaert, Ozark Henry, Bart Schols, Guy Swinnen, Wouter Torfs en Thomas Vanderveken. Ze stellen dat ze zullen ingrijpen wanneer ze dingen zien gebeuren die niet door de beugel kunnen. En dat er dringend een einde moet komen aan elke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Adil El Arbi: "Je denkt 'the bad guy goes to prison and dies...' Dan is het confronterend om te zien dat er zoveel verkrachtingen zijn en dat daar niet veel aan wordt gedaan."

Ozark Henry: "Je kan niet zeggen dat het niet in je omgeving gebeurt. Ik ken minstens 90 vrouwen en dat betekent dat tien van hen zijn verkracht... Zelfs in een klein dorp als dit wil dat zeggen dat er heel veel vrouwen slachtoffer zijn."

Thomas Vanderveken: "Seksueel geweld is iets dat veel te vaak gebeurt, en waar veel te weinig mee gebeurt."