Overheidsdiensten paradijs voor Hackers

De onlinediensten van de federale overheid zijn een paradijs voor hackers en cybercriminelen. Dat staat in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Uit cijfers opgevraagd door Open Vld-kamerlid Nele Lijnen blijkt dat er vorig jaar 666 aanvallen waren op online overheidsdiensten, de helft meer dan in 2014.

Volgens premier Michel is er een dagelijkse druk van cybercriminaliteit en aanvalspogingen op infrastructuur van de federale overheidsdiensten. Omdat elke dienst op zijn eigen manier cybercriminaliteit probeert aan te pakken, ging in augustus vorig jaar het Centrum voor Cybersecurity België van start. “Maar de voorbije zeven maanden zijn er bitter weinig meldingen gedaan bij het CCB”, zegt Lijnen.

Toch moet dat centrum volgens Lijnen uitgroeien tot een van onze belangrijkste instituten. “Daarvoor zijn een geïntegreerde aanpak en een behoorlijk budget nodig”, zegt ze in de krant. En dat is dringend nodig, want Nederland raadt zijn ICT-bedrijven alvast aan in te spelen op “de geringe deskundigheid terzake in België.”