Filmt politie straks weer anoniem op weg?

Politiemensen mogen al vijf jaar lang geen overtreders meer 'stiekem' filmen vanuit anonieme wagens. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de wetgeving aanpassen, bevestigt zijn woordvoerder aan VTM NIEUWS.

Al vijf jaar lang kunnen politiemensen niet anoniem filmen terwijl ze op de baan aan het rijden zijn. Tussen 2000 en 2011 kon dat wel, toen werden heel wat anonieme politiewagens uitgerust met het ProVida-systeem. Met dat state-of-the-art camerasysteem konden ze toen 'discreet en efficiënt' wegpiraten van de baan halen. Politiemensen op de baan konden de snelheid van overtreders meten en gevaarlijke manoeuvres filmen. Met dat bewijs konden de overtreders niet meer ontsnappen aan een boete.

Dashcam
Die toestellen zijn inmiddels verouderd. Maar zelfs mochten ze nog up-to-date zijn, de politie mag er niet heimelijk mee filmen. Door een wijziging van de camerawet is filmen vanuit een anonieme wagen sinds 2011 compleet verboden. 

Tot nu toe is geen uitzondering gemaakt voor politiediensten. Maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil wel een versoepeling. Zo kan de politie straks ook 'dashcams' gebruiken. "Willen we veiligere wegen, dan moeten onze diensten in staat zijn om allerhande middelen in te zetten", klinkt het.