Illegalen van straat voor Pegidabetoging

In en om Zeebrugge heeft de politie vanmorgen een grootscheepse zoekactie gehouden naar vluchtelingen. Het was geen klopjacht, maar een preventieve actie. De politie wil een confrontatie vermijden tussen illegalen en medestanders van Pegida. Deze anti-islamitische beweging kwam vanmiddag betogen in Zeebrugge.

De anti-islambeweging Pegida heeft vanmiddag in Zeebrugge actie gevoerd tegen de vluchtelingenbeleid en de vluchtelingenstroom. Ongeveer 200 mensen daagden op.

Tegenbetoging 
Hart boven Hard zette een tegenbetoging op, ook zij lokten 200 mensen naar de solidariteitsmars. Beide groepen werd ver uit elkaar gehouden. Alles verliep rustig. Ondanks de barre weersomstandigheden daagden enkele honderden mensen op om te demonstreren. Pegida hield een optocht in de strandwijk.

Gevaar voor economie? 
De deelnemers vrezen dat de kust en het kusttoerisme onder druk zal komen te staan nu het tentenkamp in Calais ontruimd word. Pegida uitte ook zijn bezorgdheid voor de economie en de bedrijven in de haven van Zeebrugge. Veel illegale vluchtelingen proberen via de haven Groot-Brittannië te bereiken. De manifestanten vinden de solidariteitsacties in Zeebrugge getuigen van naïviteit en vrezen dat een aantrekkingspool ontstaat voor illegalen. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter stapte mee op.

"Confrontatie voorkomen"
“Al vroeg vanmorgen was er veel politie op de been”, dat zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. “Ze wilde absoluut voorkomen dat de betogers van Pegida vluchtelingen in het vizier zouden krijgen.”

"Nut strengere grenscontroles lijkt bewezen"
Volgens verschillende kustburgemeesters hebben de strengere grenscontroles aan de grens met Frankrijk nu al hun nut bewezen. Er komen minder vluchtelingen van Frankrijk naar ons land. In Zeebrugge hadden ze bijvoorbeeld elke week tweehonderd mensen zonder papieren die ze moesten oppakken. Nu zijn het er nog maar twintig, zegt burgemeester Renaar Landuyt (sp.a).