Vlaamse prof test kosmonaut ISS

Een lang verblijf in de ruimte, in gewichtloze toestand, heeft wel degelijk een grote invloed op ons lichaam. Dat blijkt uit de eerste testen op de twee ruimtevaarders die deze week geland zijn, na bijna een jaar in het ruimteschip ISS. Een van hen, de Russische kosmonaut, wordt onderzocht door de Belgische professor Floris Wuyts.

Mikhail Kornienko moet tijdens de testen onder meer in een centrifugestoel plaatsnemen. Floris Wuyts, professor en evenwichtsexpert aan de Universiteit van Antwerpen, kan zo het evenwichtsorgaan van Kornienko controleren na 340 dagen gewichtloosheid in de ruimte. En dat is niet evident vertelt Wuyts: “Het is echt lastig om te zitten, zo had hij onder meer felle spierpijn.”

Kornienko herstelt trager dan astronauten die zes maanden in de ruimte zijn geweest en dat is interessant om te weten als voorbereiding op een ruimtereis naar Mars bijvoorbeeld. “Daar staat natuurlijk geen leger artsen en wetenschappers op hen te wachten dus ze moeten volledig alles zelf kunnen doen. Dus we moeten weten hoe het lichaam in elkaar zit en hoe we hen optimaal kunnen voorbereiden.”