Duurdere stroom? Klant betaalt rekening

Het ziet er naar uit dat we de hogere stroomrekening op meerdere vlakken zullen betalen. Enerzijds via de factuur in onze bus, maar anderzijds ook als we gaan winkelen, of uit gaan eten. Want heel wat handelaars zijn van plan om de hogere btw die sinds enige tijd van kracht is, en de zogenaamde Turteltaks die deze maand is ingevoerd, door te rekenen aan de klant.

Bij bakkerij Gerrits in Genk betalen klanten sinds deze week geen 1,90 euro meer voor lang grijs brood, maar 2 euro. En ook andere producten zijn duurder geworden. Ze kunnen niet anders zeggen ze, want de energiefactuur is gestegen van 1.100 euro naar 1.500 per maand. Dat is onder meer een gevolg van de btw-verhoging van 6 naar 21 procent en van Turteltaks.

Ook bij verschillende café-uitbaters klinkt hetzelfde probleem. Geluidsinstallaties en koelkasten vreten energie, waardoor uitbaters genoodzaakt zijn hun prijzen te verhogen. “De pintjes zijn bij ons tien cent duurder geworden”, zegt café-uitbater Tim Joiris. Niet alleen de prijzen voor elektriciteit zijn gestegen, ook de waterfactuur is de hoogte ingegaan. Horeca Vlaanderen hoopt dat het daar nu ook stopt want ze kunnen ook niet eeuwig blijven doorrekenen aan de klant.

"Vlaming houdt netto meer over"

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom is er niet mee opgezet dat handelaars van de gestegen energiefactuur gebruik maken om hun prijzen op te slaan. Daar is geen reden voor, zegt ze aan VTM NIEUWS. Volgens Turtelboom zijn er naast de extra kosten ook meevallers: "Zo betalen we minder belastingen en houden we allemaal netto meer over. Daarnaast komt de afschaffing van het gratis kilowattuur ook hen ten goede en tot slot is er een hele felle daling van de gas- en mazoutprijzen."

Turtelboom blijft benadrukken dat een hogere Vlaamse energieheffing nodig was: "Wij moeten het socialistische wanbeleid uit het verleden wegwerken."