"Pas op met foto's van je kinderen op FB"

De hype waarbij moeders op Facebook uitgedaagd worden om foto's van hun kinderen te posten, krijgt kritiek van de federale politie. Die roept ouders zelfs op om niet aan de rage deel te nemen. "Het gaat niet alleen om de privacy van je kinderen", klinkt het bij de Computer Crime Unit. Die beelden kunnen ook in de handen vallen van personen met slechte bedoelingen.

"Let er op dat hun privacy en afbeelding worden beschermd", klinkt het bij de federale politie. "U weet nooit hoe deze informatie kan worden verzameld en opnieuw worden gebruikt." Eens gepost heeft men immers geen controle meer in welke mate de foto wordt verspreid door anderen. "We vragen dan ook om geen reeksen foto's online te plaatsen of de hele levensgeschiedenis van uw kind op Facebook uit de doeken te doen. Het hoeft niet meteen zo erg te zijn dat er risico is op kinderpornografie, maar er is wel degelijk gevaar voor misbruik door criminelen."

Celstraffen?
In een poging kinderen te beschermen, heeft ook de Franse politie een soortgelijke oproep gelanceerd. In Frankrijk kunnen ouders zelfs in de cel belanden of door hun kinderen worden aangeklaagd als ze foto's van hen online plaatsen.  

"Je hangt die foto's ook niet aan de deur"
"Niet alle foto's zijn geschikt om op Facebook te zetten", waarschuwt Dirk Depover van Child Focus, "Foto's die je ook niet aan je voordeur zou hangen, horen ook niet thuis op het internet." Hij waarschuwt dan ook iedereen om extra voorzichtig te zijn: "Ga verstanding om met je privacy instellingen om en kies zorgvuldig wie je foto's kan bekijken."

Zo gevaarlijk kunnen foto's online zijn
In Frankrijk is het in theorie zelfs strafbaar om foto's van je kinderen online te zetten. In ons land gaat het zo ver niet. Maar volgens computerspecialisten is het wel degelijk erg gevaarlijk om foto’s te verspreiden.