“Betaal aannemer maar 5 procent voorschot”

Mensen die willen bouwen of verbouwen zouden aan hun aannemer maar vijf procent voorschot mogen betalen. Nu vragen aannemers gemakkelijk twintig tot dertig procent. Het voorstel voor een beperkt voorschot komt van Test-Aankoop, omdat het aantal klachten toeneemt over malafide aannemers die met het voorschot verdwijnen.

Mia Abbeloos schakelde vorig jaar in september een aannemer in om haar tuin te verbouwen. Ze betaalde de man een voorschot van duizenden euro’s. De aannemer begon aan de werken, maar na een paar keer kwam hij niet meer opdagen. Sindsdien is de tuin van Mia letterlijk een puinhoop.

Test-Aankoop wil de consumenten beter beschermen tegen dergelijke malafide praktijken en stelt daarom voor om het bedrag van het voorschot te verkleinen. “Aannemers vragen nu vaak twintig tot dertig procent als voorschot. Als ze dan niet meer komen opdagen, betekent dat heel wat verlies voor de consument. Door maximum vijf procent te betalen als voorschot, wordt dat risico beperkt.”

“Moet haalbaar blijven voor aannemers”
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters wil het voorstel van Test-Aankoop onderzoeken. Maar het moet wel haalbaar blijven, voor de aannemers zegt hij. Want niet elke aannemer, is een fraudeur.

Een van de slachtoffers van een malafide aannemer heeft een Facebookpagina opgericht. Op die manier wil ze andere gedupeerden steunen en hoopt ze samen tot een oplossing te komen.