Energiepremies: dit verandert er in 2017

Vanaf 2017 zullen de energiepremies in Vlaanderen er heel anders uitzien. Dat heeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) bekendgemaakt. Verschillende individuele premies worden geleidelijk afgebouwd, maar wie verschillende investeringen combineert in een 'totaalrenovatie' kan rekenen op een bonus tussen 1250 en 4750 euro.

De bestaande energiepremies voor renovatie zijn volgens Turtelboom veel te complex. Voor dakisolatie, bijvoorbeeld, bestaan er nu zes verschillende premies. Dat worden er vanaf 2017 twee: een voor doe-het-zelvers en een voor erkende aannemers.

Daarnaast wordt er ook gesleuteld aan de individuele premies. De meeste premies gaan naar omlaag, zoals die voor dakisolatie en voor glas. De premie voor dubbel glas zal bijvoorbeeld verdwijnen en enkel die voor superisolerend glas blijft. Niet alle premies gaan naar omlaag, die voor warmtepompen gaat bijvoorbeeld naar omhoog.

Totaalrenovatie
Tot slot is er ook de nieuwe ‘totaalrenovatiebonus’. In het nieuwe plan is er een onderscheid tussen zeven mogelijke investeringen: isolatie van dak, glas, muur of vloer, installatie van een warmtepomp of een zonneboiler en ventilatie. Wie binnen de vijf jaar minstens drie van deze investeringen doet, krijgt naast de premie ook een extra bonus.

Hoe meer vlakken je aanpakt, hoe hoger de bonus. Isoleer je bijvoorbeeld je dak en je vloer en installeer je een warmtepomp, dan krijg je een bonus van 1250 euro. Investeer je op alle zeven de vlakken, dan loopt de bonus op tot 4750 euro.

Investeringen stimuleren
"We merken dat van uitstel vaak afstel komt. Daarom willen we met die geplande afbouw de mensen stimuleren nu die investering te doen", zegt Turtelboom. “Als je ziet dat bijna één op de vijf daken nog niet is geïsoleerd, terwijl je het warmteverlies daarmee tot een derde kan terugdringen, is daar nog veel winst te rapen.”

Bij oppositiepartij sp.a zijn ze niet te spreken over de hervormingen. "Minister Turtelboom kiest ervoor om enkel de vermogende Vlamingen te subsidiëren en dat is een minister van Energie onwaardig", reageert sp.a-parlementslid Rob Beenders. Volgens de socialist zullen er zo net minder investeringen in isolatie komen.