Begroting Michel zit met gat van 2 miljard

De regering-Michel staat de komende weken voor een loodzware begrotingscontrole. Alles samen is de begroting met zo'n 2 miljard ontspoord. 

Er zit een gat in de belastinginkomsten van 1,4 miljard euro en in de sociale zekerheid van ruim 400 miljoen euro. Daarnaast heeft de federale overheid ook 500 miljoen euro meer dan verwacht moeten doorstorten aan de regio's. De kleine meevallers (hogere dividenden en lager dan verwachte rentelasten) bedragen 300 miljoen en compenseren dus allerminst die tegenvallers.

"Cijfers niet goed"
In een reactie geeft het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt toe dat de cijfers niet goed zijn. "De nulrente (waardoor bedrijven veel minder voorafbetalingen doen, red.) heeft een aantal afgeleide effecten die we bij de opmaak van de begroting nog niet konden weten", klinkt het.

Horrorlijstjes
Het begrotingstekort is een ware beproeving voor de regering. “Bij de kabinetten spreken ze van zogenaamde horrorlijstjes, het gaat om voorstellen van partijen die de andere partijen niet willen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. “CD&V wil bijvoorbeeld bedrijfswagens meer belasten, terwijl N-VA dat niet wil. N-VA wil extra besparen in sociale zekerheid, maar daar is CD&V dan weer tegen. Dit tekort kan de regeringspartijen opnieuw tegen elkaar uitspelen en kan een ware beproeving zijn.”

Waar komt dat tekort vandaan?
Maar hoe komt het nu dat er opnieuw zo een groot tekort is? “Door rekenfouten en te veel optimisme. Er werd gedacht dat de economie opnieuw zo aandikken, maar dat was niet het geval. Er zijn gewoon minder inkomsten van btw omdat we minder kopen.”

"Waar is dat geld naartoe?"
Sp.a-voorzitter John Crombez vraagt zich af waar al het geld naartoe is. Dat zei hij aan VTM NIEUWS. “De regering is het geld gaan halen bij gezinnen en facturen zijn verhoogd, maar toch zitten we met een tekort,” reageerde hij. Crombez hoopt nu dat de regering het geld niet gaat halen bij de sociale zekerheid, maar wel de fraude opnieuw zal aanpakken en inkomsten gaat zoeken bij de multinationals.