Niet kamperen aan school door volmacht

Het is de tijd van de inschrijvingen in de scholen. En je ziet hier en daar weer ouders aan scholen kamperen. Sommige ouders omzeilen dat, door samen te spannen. Een groep van vijftig ouders, die hun kind willen inschrijven in een school in Zaventem hebben allemaal een volmacht gegeven aan drie ouders. Alleen die schuiven aan, en schrijven iedereen in. De andere ouders vinden dat niet eerlijk.

Meer dan negentig ouders kamperen aan de schoolpoort van ZAVO. Ze willen morgen zeker zijn van een plek voor hun kind in het eerste middelbaar. Maar een aantal ouders zitten hier niet enkel voor hun kind, ze hebben een volmacht om in één klap vijftig kinderen in te schrijven. “Op deze manier vermijden we dat al die ouders hier moeten wachten”, aldus Dominique Boua, een ouder aan de schoolpoort.

Het is de school zelf die het systeem heeft bedacht, maar het zorgt voor heel wat ongerustheid bij de ouders. Sommige mensen vinden het systeem ook niet correct. “Ik snap dat je een volmacht geeft voor je buur of een vriendje, maar vijftig vind ik wel heel erg veel”, zegt Eric Verhavert.

De school begrijpt de ongerustheid, maar kan er weinig aan doen. “De vijftig volmachten zijn allemaal voor kinderen die nu op de lagere school van ZAVO zitten. Het is daar dat het idee gelanceerd is.”

“Aanmelding via internet makkelijker”
Volmachten en kamperen, het zou allemaal niet nodig zijn als ouders zich via het internet zouden kunnen aanmelden voor de inschrijvingen starten, zoals ze het doen in grote steden als Gent en Antwerpen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits is voor dat systeem.